Suomalaisen urkutaiteen juhlaa ja naapurisuhteiden ylläpitoa Helsingin urkufestivaalilla

12.2.2024

Helsingin urkufestivaali järjestetään pääkaupunkiseudulla ja Tampereella 5.-10.3. Tämänvuotinen tapahtuma keskittyy Suomen ja naapurimaiden urkumusiikkiin festivaalia järjestävän Organum-seuran 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Festivaalin kansainvälisiksi vieraiksi on kutsuttu Ralph Gustafsson ja Ligita Sneibe Ruotsista sekä Magdalena Malec Puolasta. Lisäksi luvassa on suomalaisen urkumusiikin maratonkonsertti. Festivaali huipentuu päätöskonserttiin, jossa esiintyy Suomen kanttorikuoro.

Emeritusprofessori Ralph Gustafsson kuuluu Ruotsin tunnetuimpiin urkureihin. Hän on levyttänyt suuren määrän ruotsalaista urkumusiikkia ja soittaa kokonaan ruotsalaisen ohjelman myös festivaalilla. Ohjelman pääteoksena on Otto Olssonin Credo-sinfonia, joka perustuu gregoriaanisiin teemoihin. Olsson vieraili Suomessa vuonna 1929 tarkastaessaan Tampereen tuomiokirkon urut niiden valmistuttua. Gustafsson esiintyy Tampereen tuomiokirkossa 6.3. klo 19 ja Helsingin Johanneksenkirkossa 8.3. klo 19. Konserttien lisäksi Gustafsson pitää mestarikurssin ruotsalaisesta urkumusiikista Tampereen tuomiokirkossa 5.3. Mestarikurssi on Organum-seuran jäsenille ilmainen. Lisätiedot ja ilmoittautuminen kurssille: info@helsinginurkufestivaali.fi.

Ralph Gustafsson
Ligita Sneibe

Latvialaislähtöinen Ruotsissa nykyisin vaikuttava Ligita Sneibe puolestaan soittaa Fanfare – Fantasy – Festivity -konsertissaan torstaina 7.3. klo 19 Helsingin tuomiokirkossa uutta musiikkia aikamme naissäveltäjiltä, ranskalaista eri tunnetiloja ja värejä sisältävää musiikkia ja onpa ohjelmassa vivahdus arabialaisuuttakin Naji Hakimin teoksen Chant de Joie muodossa.

Magdalena Malec

Magdalena Malec esiintyy Helsingin Musiikkitalon Organo-salissa lauantaina 9.3. klo 12. Hän soittaa omia urkusovituksiaan Mozartin sävellyksistä sekä Mozartia edeltäneiden säveltäjien, kuten G. B. Martinin ja J. S. Bachin teoksista.

Lauantaina 9.3. illalla Helsingin Paavalinkirkossa on vuorossa suomalaisen urkumusiikin maratonkonsertti klo 19, jota edeltää Jan Lehtolan luento Oskar Merikannon vähemmän tunnetusta tuotannosta klo 18. Urkumaratonissa soittavat Lehtolan lisäksi Niels Burgmann, Pauliina Hyry, Maija Lehtonen ja viulisti Manfred Gräsbeck, Kristian Saarinen ja Keijo Vättö. Konsertissa on väliaika, jonka aikana viereisessä seurakuntasalissa on kahvitarjoilu.

Festivaali huipentuu sunnuntaina 10.3. klo 19 Espoon tuomiokirkossa pidettävään Suomen kanttorikuoron konserttiin ”Rauhan rukous”. Nimenomaan kanttorikuoron esiintyminen urkufestivaalilla on kunnianosoitus suomalaisille kanttoreille, jotka pitävät urkutaidetta työssään esillä valtakunnallisesti. Konsertin johtaa Markus Yli-Jokipii ja urkureina toimivat kuoron jäsenet Elisa Murtoperä, Katja Mäkiö ja Teemu Suominen. Ohjelmassa on niin urkusooloja kuin urkusäestyksellisiä kuoroteoksia, kuten Pariisin Notre-Damen katedraalin kuoriurkurina toimivan Yves Castagnet’n Messe bréve.

Markus Yli-Jokipii (vas.) ja Suomen Kanttorikuoro

Kaikkiin festivaalin tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Koko viikon kattavaa ohjelmakirjaa myydään tapahtumissa 20 €:n hintaan. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii Organum-seuran puheenjohtaja urkutaiteilija Maija Lehtonen. Koko festivaalin tuotanto toimii vapaaehtoisvoimin. Festivaalin tapahtumat järjestetään yhteistyössä paikallisten seurakuntien kanssa.


Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

info@helsinginurkufestivaali.fi