Kiertopalkinto Markku Hietaharjulle

29.3.2021

Urkutaidetta kansallisesti edistävä Organum-seura ry on myöntänyt urkuri Markku Hietaharjulle kiertopalkinnon kunnianosoituksena pitkäaikaisesta työstä urkutaiteen eteen urkurina Turun tuomiokirkossa, urkupedagogina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa ja erilaisten urkujenrakennushankkeiden yhteydessä.

Markku Hietaharju suoritti urkujensoiton A-tutkinnon Sibelius-Akatemiassa 1986 ja antoi ensikonserttinsa seuraavana vuonna Helsingin Tuomiokirkossa. Vuosina 1988-1990 Hietaharju opiskeli Lyypekin musiikkikorkeakoulussa professori Martin Haselböckin johdolla suorittaen opintojensa päätteeksi Konzertexamen-tutkinnon.

Markku Hietaharju on esiintynyt kotimaan lisäksi useasti Skandinaviassa, Keski-Euroopassa Baltian maissa sekä Venäjällä. Lisäksi hän on saavuttanut palkintosijoja kansainvälisissä urkukilpailuissa. Kesällä 2013 hän esitti Louis Viernen Kuusi urkusinfoniaa kuudessa päivässä Turun tuomiokirkossa sekä vuonna 2017 J. S. Bachin urkuteokset 21 konsertissa. Hietaharju on esiintynyt useilla äänilevyillä solistina ja kamarimuusikkona (mm. A.G.Ritterin sonaattien kokonaislevytys Riian tuomiokirkossa). Valtion taiteilija-apuraha on myönnetty hänelle vuosina 1997, 2001 ja 2002.

Vuonna 1964 perustettu Organum-seura on urkutaidetta tukeva, edistävä ja kehittävä yhdistys. Keskustelufoorumina on Organum-seuralla ollut tärkeä merkitys urkutaiteemme viime vuosikymmenten kehityksessä. Seura jakaa vuosittain kiertopalkinnon seuran periaatteiden eteen tehdystä työstä. Organumin kiertopalkinto on urkurakentaja Veikko Virtasen vuonna 1970 valmistama urkujen pienoismalli, joka tuli seuralle lahjoituksena. Palkinnon aikaisempia haltijoita ovat olleet mm. säveltäjä Kaija Saariaho ja urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi. Ensimmäinen kiertopalkinnon saaja oli Enzio Forsblom vuonna 1971.

Markku Hietaharju